Jersey melk!

Sinds april 2015 verwerken we bij Kaaslust Jersey melk. De melk komt van de Jersey koeien van Hotze uit Franeker. Hij melkt 30-40 Jerseys die grazen rond zijn monumentale boerderij. En wel op heel vruchtbare klei-zavel terp-grond. Dat geeft smaakvolle melk. Hij is in omschakeling naar biologisch maar heeft deze winter de koeien ‘s winters ouderwets aan de ketting staan. Dat mag niet volgens de huidige SKAL-regels. Daar wordt volgende winter een oplossing voor bedacht. Ik persoonlijk vind goed verzorgde koeien aan de ketting beter dan koeien op betonroosters met stinkende mest eronder. Bovendien kunnen de lichte Jerseys vaak al in maart de wei in omdat de percelen terpvormig zijn en daardoor hoog liggen.

Jersey melk heeft een hoog vet en eiwitgehalte en is uitermate geschikt om bijzondere kaas van te maken zoals de Geit-koe kaas met Jersey melk. Ook maken we er Jersey Torba Casa van, met kaascoating en karamel natuurkorst.

i71888101._szw565h2600_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *