Een kaasplankje als maaltijd of als nagerecht is gemakkelijk zelf samen te stellen. Ga voor een maaltijdplankje uit van 200-300 gram per persoon en voor een dessertplank van 100-150 gram per persoon. Het mooiste is een oneven aantal kaassoorten. Bijvoorbeeld een van de geit, koe en schaap en variëren met wit- en blauwschimmel, roodkorst en harde kaas. Kaas combineert in hel algemeen erg goed met zoet-zure gerechten. Goede begeleiders zijn stokbrood, volkoren roggebrood, walnoten, vijgen, appel en druiven. Serveer er witte of rode wijn (port!) bij. Of aromatische thee uit een tulpglas of whisky. Roodkorstkazen samen met bier kan ook heerlijk zijn.
En natuurlijk eten van mild naar sterk, van jong naar oud, desgewenst in de goede volgorde opdienen van links naar rechts. En goed op kamertemperatuur laten komen natuurlijk, dus liefst enkele uren van te voren uit de koeling en verpakking halen.