Links

Kobunder maakt kaas in samenwerking met Kaaslust               

Regelmatig koop ik bij Hanneke Kuppens Machedoux en andere geitenkaasjes die ik op de markt te koop aanbied: Lekker rijp laten worden, glas wijn erbij , …………

Hier de link naar een website over natto, gefermenteerde soja bonen, die rijk zijn aan vitamine K2: www.nattodan.nl. Indrukwekkend is de informatie over de gezondheidseffecten van vitamine K2 tegen aderverkalking en osteoporose, zoals Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht in dubbelblind onderzoek aantoonde. Voor mij is het duidelijk dat micro-organismen in darmflora en gefermenteerde producten een sleutelrol spelen voor een goede gezondheid. Dus koester uw darmflora en doe geen dingen die slecht zijn voor de darmflora: stress, sorbitol, conserveermiddelen, overmatig alcoholgebruik, etc. Er is ook veel goede informatie te vinden op Milk and Health over vetzuren, rauwe melk en vitamine K2.

Onze ‘hofleverancier’ van de bio koeienmelk is Peter Oosterhof uit Foxwolde. Een vakman met passie! Hij heeft voorjaarskalvende koeien, die staan ‘s winters ‘droog’ (dat betekend dat ze dan geen melk geven) en hebben dan minder wintervoer nodig. In het voorjaar na het afkalveren start het weideseizoen samen melk de toenemende melkgift. Hij speelt het klaar om zijn weides heel kruidenrijk te houden en zijn koeien lopen een groot deel van het jaar dag en nacht in de wei. De koeien halen dus zelf het gras uit de wei en brengen de meeste mest en urine gescheiden op het land. Het voordeel is onder andere dat er veel minder stikstofuitstoot is en ook dat er veel minder diesel nodig is voor deze bedrijfsvoering. De veestapel bestaat grotendeels u Fleckvieh koeien, een robuust dubbeldoel ras.

De biologische koeienmelk wordt geleverd via Eko-Holland, een coöperatie waar de leden zelf de dienst uit maken. Het transport wordt geregeld door Van de Looy Transport die de melk in een apart compartiment in de tankwagen naar de kaasmakerij brengt.

Met veel plezier heb ik samengewerkt met It Fryske Hiem. Dit is de boerderij van Klaartje – en Hans van Wijk in Bakkeveen, vlakbij de kaasmakerij in Veenhuizen. Onmogelijke regelgeving en tegenslagen hebben hun doen besluiten te stoppen per april 2023.

Erg leuke kaasblog van een ware kaasliefhebber, Giedo De Snijder: BITS and BITES met onder andere zijn blog ‘Veenhuizen Boeit’.

De fantastische kaaswinkels van Betty Koster en haar man: l’amuse 

En natuurlijk het bevriende ontwerpbureau van Kobunder: brandis

Lippenhuizen is een klein aardig Friese dorpje. Midden in het dorp, in de oude dorpssuper, is Faber Wine World gevestigd, waar naast wijn en gedestilleerd ook voorverpakte Kobunder kaas verkrijgbaar is.

Fryslân boppe – Een grappig youtube promofilmpje!

In Deutschland wird unser Käse verteilt durch KÄSE KOBER GMBH & CO. KG
DER KÄSEFEINSCHMECKER 

De heerlijke peren-appelstroop van PuurVandewall uit Eckelrade. Hier een film over hun werkwijze. En de stropen van Canisius uit Schinnen onlangs opgegaan in Frumarco.

In België ambachtelijk stroop van Nyssen die ook stoken in koperen ketels en stroopfabriek Meurensbeide in het mooie Aubel waar al eeuwen een streekmarkt wordt gehouden. Vlakbij ligt ook de abdij van Val Dieu waar heerlijk bier gebrouwen wordt. Mijn overgrootmoeder woonde bij de watermolen tegenover de abdij. De paters maken helaas geen kaas meer maar de Val-Dieu kaas bestaat wel nog.

Wikipedia over kaas.

En Fissler Nederland, die me een grote pan voor de Halloumi bezorgd hebben.