Kobunder is een initiatief van Martin Schyns. Bioloog, imker en sinds 2010 kaasmaker.
“Na jaren in het kwaliteitsmanagement gewerkt te hebben wilde ik wat anders gaan doen, mijn hart gevolgd en heb voor het kaasmaken gekozen. Een uitdaging want al doende kom je erachter dat veel factoren een rol spelen om goede kaas te maken. Als Limburger heb ik passie voor smaakvolle, puur natuur voeding met de paplepel binnengekregen. Kobunder streeft naar natuurlijk, puur en evenwichtig. Dus voor kringloop-landbouw met natuurlijke bemesting en balans tussen mens en natuur. De natuur kun je niet in een getto stoppen en de mens hoort in mijn ogen ook tot de natuur. Dat schept verplichtingen die we niet mogen negeren.”
Kobunder is gevestigd in Lippenhuizen
in Fryslân. Ik heb zelf geen kaasmakerij maar maak mijn kazen onder andere in kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen, in samenwerking met mijn leermeester Jan Craens. Zie www.kaaslust.nl.
Onafhankelijke voedselvoorziening en regionale zelfredzaamheid
Kobunder wil tegenwicht bieden tegen grootschalige industriële voedselproductie en hecht grote waarde aan lokale kringlopen, zowel wat betreft grondstoffen als wat betreft geld en energie. Het verschil met bijvoorbeeld een discount supermarkt is dat voor hun kazen de grondstoffen van ver komen en voor dumpprijzen ingekocht worden. Om als maar goedkoper te kunnen produceren moeten de boeren concessies doen aan de kwaliteit, bodemgezondheid, dierenwelzijn en milieuhygiëne. De gemaakte winst uit de keten verdwijnt ook weer naar verre oorden en er ontstaat een gevaarlijke ophoping van kapitaal. Kobunder kaas gebruikt grondstoffen uit de regio en betaalt daar een faire prijs voor. Alle verdiensten komen zo weer ten goede aan de regio. Onafhankelijkheid en zelfredzaamheid wordt zoveel mogelijk nagestreefd. Door het huidige instabiele monetair systeem dient de vraag zich op: wat doen we als het monetaire systeem instort en er geen geld meer uit de geldautomaat komt? De politiek heeft nu totaal geen idee hoe de problemen aan te pakken en zal dat in geval van calamiteiten ook niet hebben. We zullen zelfredzaamheid moeten tonen en ook daarom is het goed om nu de lokale voedselvoorziening op te zetten.
De naam Kobunder
De naam Kobunder is afgeleid van Kobunderhuizen, op oude landkaarten de naam voor Lippenhuizen. Eén verklaring gaat als volgt: kobunder (coubunder) is een oud Nederlandse naam voor kievit, Lippe, Ljeap in het Fries. Kobunderhuizen zou een vertaling zijn van Ljeapenhuizen. Een andere verklaring is dat kaartenmaker Schotanus van Liobundthusum Kobunderhuzum gemaakt heeft.
In Lippenhuizen is er nu een straatje dat het Kobunderleantsje heet en het sportpark heet De Kobunder, de thuisbasis van de Liphuster voetbalclub Thor.
In het midden staat ‘coebunderhuiisum’ .
© Martin Schyns