Verse Schapenkaas

Kobunder maakt zelf geen verse schapenkaas maar draagt deze Friese eetcultuur een warm hart toe. Daarom hier aandacht voor Verse Schapenkaas.

het-fries-melkschaap

In Friesland wordt van oudsher het Fries Melkschaap gehouden en bestaat de geweldige traditie om van hun melk Verse Schapenkaas te maken. Deze wordt meestal alleen in het melkseizoen gemaakt, pakweg van maart tot november. De productie is relatief eenvoudig. Gepasteuriseerde schapenmelk wordt gestremd en de wrongel gesneden en licht geperst. Zonder enige toevoeging wordt dit kaasje verpakt in bakjes in eigen vocht, de wei. ‘s Ochtends gemaakt kan de kaas dezelfde dag al gegeten worden. Gekoeld is de houdbaarheid maar één week. En daar zit meteen een nadeel van dit fantastische product. Het is een logistieke uitdaging om de kaas binnen een paar dagen bij de consument te krijgen.

De smaak is misschien het beste te omschrijven als Friese Mozzarella! Er moet zout op want anders is het net als zoutloos brood niet lekker. Traditioneel wordt deze kaas, als maaltijd of bij de borrel, gegeten op roggebrood met een beetje peper en zout. Een heerlijke traditie die we in ere moeten houden. Verse Schapenkaas is ook in de keuken te gebruiken in plaats van mozzarella.

Ik weet dat de volgende bedrijven in Friesland nog Verse Schapenkaas maken: 

1 .Tusken Bosk en Mar in Oudega (Gaasterland):

Siebrand en Mieke Haarsma- Folkertsma, “Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar” Ige Galamawei 23, 8582 KR Oudega (Gaasterland) Tel 0514-605356

Knipsel

2. Montsma in Kollum:

montsma schapenkaas

Montsma Schapenkaasbedrijf, Willem Loréweg 17, 9291 MC Kollum. Tel 0511-408559

De verse schapenkaas van Montsma zie ik in onder ander Gorredijk wel eens in de supermarkt liggen.

3. Familie J. de Jong maakt in het seizoen 5 keer per week verse schapenkaas!

verse schapenkaas Nes

Contactgegevens: Fam de Jong, Sylroedepaad 3, 8494 NJ, Nes (bij Akkrum, gemeente Boarnsterhim, Fryslân) Tel 056-6651245

Munniksma materialen kaas 005

4. F. Munniksma, Greate pierwei 10, 8821 LW,  Kimswerd  tel 0517-641410 .
Te koop van april tot september in het winkeltje aan huis. Als mensen zeker willen weten dat er een kaasje voor ze klaar ligt dan kunnen ze gerust bellen om er eentje te reserveren. Er wordt ook yoghurt gemaakt op bestelling. Het zijn rauwmelkse kaasjes, voor de yoghurt wordt de melk gepasteuriseerd.

5. Marijke Strikwerda- Faber in Burgwerd

Aan de Doniaweg bij de familie Strikwerda is gedurende het seizoen overheerlijke schapenkaas te koop. Dagelijks maakt Marijke Strikwerda de schapenkaas van de melk van hun eigen schapen.
Naast de voordeur is een mooie kast waarin de schapenkaas staat in de koelbox. De prijs per stuk is € 3,50
bron: http://www.burgwerd.info/eieren–schapenkaas.html en telef navraag 25-5-2018 foto toegevoegd 7-3-2021

Contact:
Marijke Strikwerda- Faber,
Doniaweg 5,
8742 KR Burgwerd
Tel: 0515- 572178
Reserveren van schapenkaas kan door even te bellen met Marijke!

6. Op Terschelling, Schapen- en koeienboerderij Halfweg

Jaap Lieman & Albertine Wortel, Kooipad 7, 8881 HD, West Terschelling, telefoon 0562443738, www.schapenkaasvanterschelling.nl

Schapenkaasboerderij Halfweg

De Verse Schapenkaas van Schapenkaasboerderij Halfweg
Terschelling

Laatste check: 25-5-2018

..

..

..

7. En in Groningen: Puur Schaap ut Woltersum

Toegevoegd 07.03.2021 Meer info op https://www.puurschaap.nl/

Vroeger werd Verse Schapenkaas in Friesland op veel plekken kleinschalig gemaakt en huis aan huis verkocht in de buurt. Dat is ook een mooi onderdeel van de traditie. Het zou mooi zijn als ook die traditie weer nieuw leven ingeblazen wordt.

8. In Gelderland: De Kooihoek

De Kooihoek maakt vanaf 2022 ook weer bio verse schapenkaas, maar alleen op bestelling. Melkschapenbedrijf De Kooihoek, https://www.dekooihoek.nl/ Exel /Laren Gld. 0573-421319
Laatst bijgewerkt op 27-4-2021

9. Noord-Holland: De Schapenstreek, Lutjebroek

Bij de Schapenstreek wordt met veel passie verse schapenkaas gemaakt van hun biologisch gehouden schapen.
De Schapenstreek
De Gouw 57-a
1614 MB Lutjebroek
Telefoon: 06-10099447 (Anita) of 0228-517546
Toegevoegd 21-1-2022

Als iemand nog makers van verse schapenkaas weet dan hoor ik het graag. Zie contactgegevens.

Schapenmelk heeft een veel hoger vet en eiwitgehalte dan koeienmelk en is uitermate geschikt om kaas van te maken. In Europa wordt vrij veel kaas gemaakt van schapenmelk. De dieren kunnen eenvoudig gehouden worden in een relatief sobere omgeving. Enkele voorbeelden van Schapenkaas:

 • de Machego uit La Mancha Spanje;
 • de Pecorino uit Italië;
 • en natuurlijk de Roquefort uit Frankrijk, jawel van schapenmelk;
 • de meest spannende komt uit Sardinië: de Casu marzu. Een kaas met maden erin. De spijsverteringsenzymen van de maden zorgen voor extra rijping!

8 thoughts on “Verse Schapenkaas

 1. Leuk artikel. Ik heb geen aanvullingen maar de helft die je noemt heb ik geproefd en zeker 3 daarvan zijn erg lekker. Vreemd dat, ondanks de vele schapen in Nederland, buiten Friesland geen schapenkaas gemaakt wordt? Hoe zou dat komen? Vorige week die uit Nes gehad. Heerlijk was ie weer. ;o)

  • Ja, lekker hè. Friese cultuur! De meeste schapen in NL zijn Texelaars. Niet geschikt voor de melkproductie. Melkschapen geven maar 400 L melk per jaar, maximaal 2 L per dag.
   Het Fries-Zeeuwse melkschaap is een zeldzaam ras, levend cultuur-erfgoed!

 2. Heerlijk, helaas in mijn regio ook niet verkrijgbaar, zou mooi zijn als het online te bestellen was en laten bezorgen aan huis. Ik zou zeker een regelmatige afnemer zijn

 3. Zijn er ook landen naast nederland die dit maken? In Utrecht helaas niet te koop maar mijn moeder neemt regelmatig een bakje mee voor mij.

 4. In Roemenië wordt ook verse schapenkaas gemaakt. Een geëmigreerde Roemeense kwam toevallig mijn kaas op het spoor en herkende dat als Roemeense verse kaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *