Links

Kobunder maakt kaas in samenwerking met Jan Craens van Kaaslust               

Regelmatig koop ik bij Hanneke Kuppens Machedoux en andere geitenkaasjes die ik op de markt te koop aanbied: Lekker rijp laten worden, glas wijn erbij , …………

Hier de link naar een website over natto, gefermenteerde soja bonen, die rijk zijn aan vitamine K2: www.nattodan.nl. Indrukwekkend is de informatie over de gezondheidseffecten van vitamine K2 tegen aderverkalking en osteoporose, zoals Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht in dubbelblind onderzoek aantoonde. Voor mij is het duidelijk dat micro-organismen in darmflora en gefermenteerde producten een sleutelrol spelen voor een goede gezondheid. Dus koester uw darmflora en doe geen dingen die slecht zijn voor de darmflora: stress, sorbitol, conserveermiddelen, overmatig alcoholgebruik, etc.

Met veel plezier werk ik samen met It Fryske Hiem. Dit is de boerderij van Klaartje – en Hans van Wijk in Bakkeveen, vlakbij de kaasmakerij in Veenhuizen.  Ze gebruiken al jaren geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen maar hebben pas sinds september 2017 een bio certificering. Hun Fleckvieh koeien geven heerlijke melk waarvan de kaas een mooie balans heeft van rijke smaken, hun rauwe melk is te koop in de melktap op het erf. Er is ook vlees en veel andere producten te koop, alleen op afspraak of via hun webshop (stand 23-10-17).

De biologische koeienmelk wordt geleverd via Eko-Holland, een coöperatie waar de leden zelf de dienst uit maken. De vrachtwagen (RMO; rijdende melk ontvangst) rijdt bijna geen extra kilometers om de melk af te leveren in Veenhuizen.

Een ander Eko-Holland lid is kaasmakerij en zorgboerderij De Kompenije in Drachtstercompanie. Thomaske Stoffelsma maakt hier rauwmelkse kazen van hun demeter-melk. Hun koppel koeien bestaat uit koeien van diverse pluimage waaronder Blaarkoppen een typisch Noord-Nederlands streekras. Ze houden maar een koe per hectare grond en produceren hun eigen krachtvoer (tarwe). Een uniek en fantastisch bedrijf! In samenwerking met De Kompenije maak ik de rauwmelkse Kobunder Kompenije. Een mooie natuurkorstkaas.

Erg leuke kaasblog van een ware kaasliefhebber, Giedo De Snijder: BITS and BITES met onder andere zijn blog ‘Veenhuizen Boeit’.

De fantastische kaaswinkels van Betty Koster en haar man: l’amuse 

En natuurlijk het bevriende ontwerpbureau van Kobunder: brandis

Lippenhuizen is een klein aardig Friese dorpje. Midden in het dorp staat de dorps-super van de familie Faber. Hier is ook voorverpakte Kobunder kaas verkrijgbaar, en een uitgebreid aanbod wijnen van Faber Wine World. Die zijn ook online te bestellen via

Fryslân boppe – Een grappig youtube promofilmpje!

Lekkere Trek, promotor van ‘streetfood’ en snacks uit de streek

Appelstroop: ambachtelijk stroopmaker Vandewallheld van de smaak uit Voerendaal en Canisius in Schinnen. Zie SlowFood presidium Limburgse Stroop.

In België ambachtelijk stroop van Nyssen en stroopfabriek Meurensbeide in het mooie Aubel waar al eeuwen een streekmarkt wordt gehouden. Vlakbij ligt ook de abdij van Val Dieu waar heerlijk bier gebrouwen wordt. Mijn overgrootmoeder woonde bij de watermolen tegenover de abdij. De paters maken helaas geen kaas meer maar de Val-Dieu kaas bestaat wel nog.

Wikipedia over kaas.

En Fissler Nederland, die me een grote pan voor de Halloumi bezorgd hebben.